FN-insatsen Monusco avslutar sin verksamhet i Kongo-Kinshasa med överlämnandet av den första basen till kongolesiska säkerhetsstyrkor, vilket markerar början på en trestegsprocess. Detta följer FN:s meddelande i november där de accepterade regeringens begäran om tillbakadragande från Kinshasa. FN varnar nu att strider hotar stabiliteten i hela regionen.
Demokratiska republiken Kongo (DRK) är ett av världens mest utsatta länder, där stridigheter mellan olika väpnade grupper och regeringsstyrkor fortsätter trots fredsavtalet från 2002.
Efter folkmordet i Rwanda spred sig oroligheterna till grannländerna, särskilt östra Kongo-Kinshasa, där rebellgrupper tog kontroll över stora områden. Monusco, som då var känd som Monuc, etablerades 1999 för att upprätthålla eldupphör och främja fred. Många svenska myndigheter har och har haft insatser i Kongo. Försvarsmakten deltog bland annat med en flygplatsenhet FK01 och FK02 i staden Kindu under åren 2003–2004.
I Kongo skapar de pågående striderna mellan rebellgruppen M23 och nationella styrkor en alltmer instabil situation, varnar FN:s särskilda representant, Bintou Keita.
Hon betonar behovet av att agera för att förhindra spridningen av konflikten utanför landets gränser och framhåller att misslyckandet med att mildra spänningarna och hitta hållbara politiska lösningar kan leda till regionalt våld. Keita kallade den nuvarande situationen ”djupt oroande” och noterade att fientligheterna har förvärrats sedan vapenvilan upphörde, vilket har lett till dramatiska förskjutningar och ökande mänskligt lidande.
Enligt FBA som är verksamma i Kongo, har konflikter härjat landet sedan dess självständighet från Belgien 1960. Trots FN:s närvaro under mer än två decennier finns det fortfarande runt 120 olika väpnade grupper i östra delarna av landet. Civila utsätts fortfarande för våld och massakrer.
Krisen i Kongo är humanitär, med över 5,5 miljoner internflyktingar och 27 miljoner människor som lider av matbrist bland landets 90 miljoner invånare. Vissa områden i landet har levt med konflikt i flera generationer, vilket har resulterat i begränsade möjligheter till utbildning och arbete. Korruption är också en stor utmaning i Kongo där skillnaderna mellan majoritetsbefolkningen och den politiska eliten är påtagliga.
FBA skriver på sin hemsida att de verkar för att främja kvinnors och unga människors deltagande i fredsarbetet, och ger stöd till nationella politiska processer som kan främja verklig förändring för den hårdast konfliktdrabbade befolkningen i östra delen av landet.
Foto: Monusco och Försvarsmakten
FBA:s arbete i Kongo: https://fba.se/sa-arbetar-vi/vara-samarbetslander/fbas-arbete-i-drk/