Forskning avslöjar positivt välmående men utmaningar kvarstår
Det var en stor dag för alla veteraner och det var stora seminarier i ett tält vid gaveln till Sjöhistoriska. Det var seminarier som lockade besökarna på veterandagen. I publiken veteraner och riksdagspolitiker, Svensk Veteran hälsade på en, Mikael Oscarsson, som var där för att lyssna.
De två första seminarierna handlade om veteranpolitik, om den forskning som Försvarsmaktens Veterancentrum satt i gång och som fortsätter. Flera forskare berättade om sin del i det som ska bygga kunskap om hur veteranen mår.
De flesta veteraner mår bra, även efter hemkomst från insatsen eller insatserna. Monica Larsson, ställföreträdande chef för Veterancentrum, modererade forskarna och berättade om Försvarsmaktens åtaganden för veteraner. Men det är inte bara Veterancentrum som jobbar med veteraner, Monica Larsson och Veterancentrum stödjer sig på, hon räknade upp organisationerna i ordning; Sveriges Veteranförbund, Invidzonen, Idrottsveteranerna och Soldathemsförbundet. Utan de här organisationerna skulle det inte bli mycket stöd till veteranerna och deras anhöriga.
Martin Neovius, professor på Karolinska institutet, leder den stora registerundersökning som Veterancentrum beställt. Den är stor, 27 800 veteraner ingår. Just nu bearbetar Veterancentrum 15000 berättelser från veteraner som varit på insats mellan 1990 och 2018.
Martin Neovius har jämfört veteranerna med olika kontrollgrupper i Sverige och veteranerna klarar sig bättre på alla punkter utom en, PTSD. Det är mycket få veteraner som drabbas av PTSD, en procent av alla som varit ute, men i kontrollgruppen är det ännu färre, 0,2 procent. Det betyder att fem gånger så många veteraner som i kontrollgruppen drabbas. Dessutom finns ett mörkertal, de som inte diagnosticerats av en specialistläkare. Om det pratade Jan Grimell, forskare vid Uppsala universitet.
Jan Grimell har gjort en intervjustudie med 24 veteraner och han pratade om krigarmasken, att bita ihop, veteraner som mår dåligt men inte vill ha eller får diagnos. Alla veteraner mår inte bra.
Text och foto: Per Lunqe