Veterancentrum söker nya röster i ett förändrat insatslandskap. Har du varit på insats under de senaste 15 åren? Bidra med dina erfarenheter!
Veterancentrum vill gärna komma i kontakt med personer som deltagit i en insats efter 2010 och som är eller har varit i behov av stöd. Om du är en av dem och vill bidra med dina erfarenheter – hör gärna av dig via mejl till veterancentrum@mil.se.
Sverige har trätt in i ett nytt insatslandskap som allierad i Nato. Försvarsmakten har idag fler personer ute på internationella insatser än på många år. De soldater som tjänstgör i Natos operationer möter nya förutsättningar och ett förändrat omvärldsläge jämfört med tidigare utlandsveteraner.
Steget in i Nato är stort och kräver nya förhållningssätt – inte bara för de nyblivna veteranerna utan också för alla som arbetar med stöd till utlandsveteraner. Arbetet med stöd, erkänsla, kompetensomhändertagande och forskning – de fyra delmålen i veteranstrategin – är fortsatt avgörande. Samtidigt blir det allt viktigare att anpassa veteranbegreppet till både nya och äldre insatserfarenheter.
Hur kan vi skapa en veteranpolitik som inkluderar både nya och etablerade veteraner samt olika insatsformer? Det arbetet har precis påbörjats, och Veterancentrum hälsar att de återkommer med uppdatering.
Fokus på stöd
Under vintern har en arbetsgrupp och en tillhörande referensgrupp med sårade och skadade veteraner bildats. Syftet är att genom deltagarnas erfarenheter skapa möjligheter att utveckla befintliga stödåtgärder och rutiner, för att kunna ge rätt stöd till utlandsveteraner i behov av vård. Arbetet har redan burit frukt och genererat många värdefulla idéer för arbetsgrupperna att ta vidare berättar Veterancentrum, men de behöver fler personer som kan berätta om sina erfarenheter från senare år.
Har du varit på insats efter 2010 och varit i behov av stöd? Hör gärna av dig till veterancentrum@mil.se.
Håll kontakten med Försvarsmakten, skapa konto på MITT FÖRSVARSMAKTEN: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/mitt-forsvarsmakten/