Jacques Mwepu, en man vars liv präglats av mod, övertygelse och en osviklig tro på människans förmåga att förändras, har nu skrivit sin självbiografi. Många känner igen honom från hans sommarprat i P1 och hans kamp för mänskliga rättigheter. I våras gjorde han ett uppskattat besök på Kongoveteranernas årsmöte, där han tilldelades utmärkelsen Katangakorset.
Boken Från Kongo till Kumla är en gripande skildring av hans resa från en privilegierad uppväxt i Kongo, genom brutal diktatur, till ett liv som chef för Sveriges mest ökända fängelse, Kumlaanstalten.
Prästdrömmen som ändrade kurs
Jacques Mwepu föddes i Lubumbashi, Kongo, i en familj med stora ambitioner. Som ung pojke hade han ett tydligt mål – att bli präst inom den katolska kyrkan. ”Det är samma kall,” säger Mwepu och förklarar att hans drivkraft alltid varit att hjälpa andra. Men en mentor fick honom att byta bana, och han började istället studera juridik för att kunna ge rättshjälp till dem som saknade resurser.
Men livet i Kongo under Mobutus diktatur var farligt för oppositionella. Mwepu, som blivit aktiv inom studentrörelsen mot regimen, tvingades fly för sitt liv när militären stormade universitetet.
Han har sedan dess haft en lång och händelserik karriär, där han bland annat lett Kriminalvårdens utlandsverksamhet, varit chef för kvinnofängelset Hinseberg och tjänstgjort som kriminalvårdsrådgivare vid FN:s fredsbevarande insats i Elfenbenskusten.
Det var starten på en resa som skulle ta honom från södra Afrika till snöslasket på Arlanda, där han landade som 26-åring i november 1990.
Kampen för att hitta sin plats
Mwepu möttes av en kylig verklighet i Sverige – både bokstavligt och bildligt. Trots sin nästan fullbordade juristutbildning fick han ingen möjlighet att använda sin kompetens. Han tvingades istället försörja sig som ordningsvakt, samtidigt som han kämpade för att lära sig svenska och skapa en ny framtid. ”Ingen frågade om mina meriter,” säger han. Men Jacques gav aldrig upp.
Ett tips ledde honom till Kriminalvården, där han snabbt upptäckte sin passion för att arbeta med människor i samhällets marginal. ”Jag kände att jag hamnat rätt,” berättar han. Trots att han dagligen utsattes för grova, rasistiska tillmälen såg han arbetet som en möjlighet att göra skillnad.
Chef för Sveriges hårdast bevakade fängelse
Mwepus dedikation och förmåga att möta utmaningar ledde till vidareutbildning och till att han så småningom blev chef. År 2020 tillträdde han som chef för Kumlaanstalten, där Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff. ”Jag fick vad jag ville – att jobba med människor som behöver hjälp att förändra sina liv,” säger han.
I sin roll betonar han vikten av att ge de intagna hopp och struktur. Han pratar varmt om själavårdarnas insatser på anstalten och menar att en human kriminalvård är avgörande för att minska risken för återfall i brott. ”Vi hjälper inte människor genom en hård kriminalpolitik. Tvärtom,” menar han.
En bok om hopp och motståndskraft
I Från Kongo till Kumla berättar Jacques Mwepu inte bara om sin flykt och karriär, utan också om sin kärlek till familjen och de många goda människor han mött på vägen. Han och hans fru Giséle, som flyttade med honom till Sverige, har byggt ett liv tillsammans där de kombinerat framgångsrika karriärer med ett starkt engagemang för sina barn och för samhället.
Boken är inte bara en självbiografi, utan också en viktig röst i debatten om kriminalvård. Den ifrågasätter högljudda krav på hårdare tag och lyfter fram behovet av nyanserade, empatiska lösningar. ”Utan bostad, jobb och struktur ökar risken att återfalla i brott,” säger Mwepu, som prisats för sitt arbete med att skapa en mer human kriminalvård.
En inspirationskälla för många
Jacques Mwepu tilldelades 2023 Scandinavian Human Dignity Award för sitt arbete med att sätta människovärdet i centrum inom kriminalvården. Hans berättelse är en påminnelse om hur starka drivkrafter som hopp, mod och tro på förändring kan ta en människa från mörker till ljus.
Jacques själv uttrycker det bäst:
”Livet bjuder på outgrundliga vägar. Min resa har visat mig att varje människa kan förändras – bara de får chansen och rätt stöd.”
Köp boken i din bokhandel eller här: