Search
Close this search box.

Nyhet

Filmen Hammarskjöld

Foto-Niklas-Maupoix2-900x600-1

PERSBRANDT ÄR HAMMARSKJÖLD

Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i den kommande storfilmen ”Hammarskjöld” – en film om den svenske FN-generalsekreteraren som dog under mystiska omständigheter. Detta är årets filmnyhet för alla Sveriges utlandsveteraner.

Filmen med premiär på juldagen, tar med oss med på en resa genom Dag Hammarskjölds liv och de dramatiska händelser som omgav honom.

Regissören Per Fly delar med sig av sin fascination för Dag Hammarskjöld och hans strävan efter en bättre och rättvisare värld:

”Jag har i flera år fascinerats av Dag Hammarskjöld och hans idealistiska kamp för en bättre och rättvisare värld. Med Dag förlorade världen drömmen om ett starkt FN, och de sista nio månaderna av hans liv förvandlades tragiskt till ett thrillerdrama om girighet, våld och längtan.”

Handlingen utspelar sig i den skrämmande världen under det kalla kriget, då politiker kunde förlora sina liv som en del av vardagliga angelägenheter: ”Handlingen tar oss till det kalla krigets skrämmande värld, där politikers liv var en del av de vanliga spelreglerna,” säger Per Fly, regissören, som även tillsammans med Ulf Ryberg har författat manuset. ”Det är en tät politisk thriller samtidigt som det är ett personporträtt av mannen Dag Hammarskjöld – med hans tvivel, övertygelse och växande längtan efter ett enklare liv.”

Året är 1961 och Dag Hammarskjöld har bara ett år kvar på sin post som FN:s generalsekreterare. Efter detta planerar han att bosätta sig i sitt hus i Backåkra på Österlen, och njuta av den efterlängtade friheten. Men samtidigt pågår det kalla kriget i full skala, och centrum för spänningarna ligger i Kongo.

Dag Hammarskjöld stiger fram och tar på sig uppdraget att medla fred och enighet i landet – en uppgift som många anser vara omöjlig och en del till och med ser som ett självmordsuppdrag.

Patrick Ryborn, producent på Unlimited Stories, kommenterar filmen: ”Det här är vår tolkning av Dag Hammarskjölds historia, och vi är stolta över att ha Mikael Persbrandt i rollen som Dag. Filmen är en politisk thriller samtidigt som den ger oss en djup inblick i människan Hammarskjöld.

I dagens värld, med despotiska ledare i många länder, är Dag Hammarskjöld och en stark FN-organisation mer behövda än någonsin.”

Nu ser vi fram emot premiären av filmen på juldagen 2023.

Dela på facebook
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

Debatt

Öppet brev till SVT

Veterandagen behöver synas även hos SVT Öppet brev till SVERIGES TELEVISION Christina Björklund, Styrelseordförande Hanna Stjärne, VD Den 29 maj infaller Veterandagen. Den dagen tackar och hedrar det officiella Sverige

Nyhet

Försvarsmaktens pågående internationella insatser

Sverige och Försvarsmakten har sedan 1956 haft en tradition av att delta i truppinsatser för fredsbevarande ändamål världen över. Försvarsmakten har bland annat deltagit i truppinsatser på Cypern, i Bosnien,

Nyhet

Ukrainska veteranen Alexander tackar Gula Bandet

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina fortsätter sitt viktiga arbete med att stödja fält- och regionsjukhusen i östra Ukraina och i staden Ternopil. Jennie Elfström från Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina berättar om deras pågående arbete med

DU ÄR INTE ENSAM!

Kamratstödet finns här för dig

Gula bandet

Gör skillnad för Sveriges utlandsveteraner. Ditt bidrag gör det möjligt att erbjuda kamratstöd och annan ekonomisk hjälp.

Upptäck våra föreningar

Vi har ett 30-tal anslutna föreningar utspridda i hela landet som arrangerar regelbundna träffar.

Medlemstidningen

Fyra gånger per år kommer medlemstidningen Svensk Veteran fullmatad med intressant läsning för våra medlemmar.