Search
Close this search box.

Nyhet

Medaljer för Kriminalvårdens utlandsveteraner

DSC_8858

Kriminalvården har på ett fint sätt uppmärksammat medarbetare som har varit på insats utomlands. Vid en ceremoni på World Trade Center överlämnade generaldirektören Martin Holmgren medaljen ”In Servitio Pacis,” vilket står för ”I fredens tjänst,” till 15 veteraner tillsammans med deras anhöriga. Dessa medarbetare utgör en civil del av veterankollektivet, bredvid alla militära veteraner. Kriminalvården engagerar sig internationellt i utvecklingssamarbete och fredsfrämjande verksamhet. De kriminalvårdare som bidrar till att skapa fred i konfliktdrabbade länder gör en insats för att etablera en rättsstat, något vi i Sverige tar för givet.

HUMANA FÄNGELSER

Fångarna i fängelser, framför allt i afrikanska länder, ska inte sitta utan dom efter dom år efter år. De ska ha grundläggande mänskliga förhållanden, såsom mat, vatten och sjukvård. Svenska kriminalvårdare arbetar som mentorer tillsammans med personalen på fängelser i värdländerna för att genomföra dessa förbättringar.

Svensk Veteran var närvarande vid medaljceremonin och hade en pratstund med en av de som fick medaljen, Micael Boman. Han arbetar vanligtvis på Skänningeanstalten i Sverige men var på insats i Somalia under tre år, mellan 2019 och 2022. Insatsen leddes av FN-organet UNODC, och Micael fungerade som mentor på Garowefängelset.

Hur gick det med mentoreringen?

Det gick bra, men det är en helt annan femma att jobba i Somalia än hemma i Sverige.

LÄRDOMAR

Förhållandena på ett fängelse i Somalia skiljer sig helt från förhållandena på en anstalt i Sverige. Svensk kriminalvård har kommit långt och har ett gott rykte utomlands, medan vi här hemma har nått en punkt där de intagna får vård som syftar till att ge dem möjlighet att leva ett icke-kriminellt liv efter att de har avtjänat sitt straff.

Vilka lärdomar tar du med dig från Somalia?

Var ska jag börja … Under min stationering handlade det mycket om att om vi vill skapa en human värld måste vi hjälpas åt. Jag kan inte bara dyka upp som en JAS-pilot och förvänta mig att vi ska kunna lösa allt på en gång. Förändring måste komma inifrån. Vi måste hjälpas åt.

Du kan inte bara gå dit och peka på saker?

Nej, det fungerar inte så. Först måste man skapa goda relationer, och det tar tid. När man väl har gjort det kan man börja peka på saker, men på ett försiktigt sätt. Man kan visa och agera som mentor samtidigt som man är ödmjuk gentemot den situation man befinner sig i.

Att arbeta med kriminalvård i Somalia?

Det är en stor utmaning. De är långt ifrån den kriminalvård som vi har byggt upp i Sverige. Men de gör sitt bästa utifrån den kultur de lever i.

GER JÄTTEMYCKET

Hur var det att vara på insats så länge?

Det har varit helt okej. Jag har också spenderat mycket tid i Kenya, eftersom jag under covidperioden växlade mellan Somalia och Kenya, och naturligtvis hade jag hemresor.

Kommer du att göra en ny insats?

Om jag blir tillfrågad så kommer jag att göra det. Det ger mycket, jättemycket. Men det är också en uppoffring, speciellt för dem som har yngre barn. I alla fall sätter det ens lojalitet på prov, eftersom man är borta under långa perioder.

 

Dela på facebook
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

Nyhet

Trevligt Midsommar!

Trevligt midsommar önskar styrelsen !

Nyhet

Från Hammarskjölds vision till verklighet: Utställning om FN:s fredsbevarande insatser på Backåkra

”För fred och förhandling, ny utställning om FN:s fredsbevarande insatser på Backåkra museigård, Ystad. ”Om vi vill skörda fred måste vi så fred.” Dessa ord, yttrade av Dag Hammarskjöld, FN:s

Ceremoni, Nyhet, Veterandagen

Årets veteran 2024: FÄLTARTISTERNA

Försvarets fältartister blev Årets veteran. Ett rungande ”äntligen” hördes från publiken när Sveriges Veteranförbunds ordförande, Sverker Göranson, utsåg Försvarets fältartister till årets veteran i mässtältet på Veterandagen i Stockholm med

DU ÄR INTE ENSAM!

Kamratstödet finns här för dig

Gula bandet

Gör skillnad för Sveriges utlandsveteraner. Ditt bidrag gör det möjligt att erbjuda kamratstöd och annan ekonomisk hjälp.

Upptäck våra föreningar

Vi har ett 30-tal anslutna föreningar utspridda i hela landet som arrangerar regelbundna träffar.

Medlemstidningen

Fyra gånger per år kommer medlemstidningen Svensk Veteran fullmatad med intressant läsning för våra medlemmar.