Search
Close this search box.

Nyhet

Must skyddar veteraner

must-bild

Riskerna för svensk säkerhet, hoten, ökade förra året. Det sa Mustchefen, generallöjtnant Thomas Nilsson vid en pressträff på Högkvarteret där han presenterade Musts (militära underrättelse- och säkerhetstjänsten) Årsöversikt.

Kriget i Ukraina med ryska ambitioner också mot norra Europa bidrar till den svenska hotbilden.

Svensk Veteran var på plats och ställde frågor om säkerheten på svenskt deltagande i insatser, där veteraner är med.

Vi gör hotbedömningar. De är avhängiga geografin, var de är. Must stödjer insatserna med underrättelser. Det är en del i vårt arbete och kommer att fortsätta i ett Natomedlemskap, säger Thomas Nilsson.

I Mellersta Östern pågår FN-missionen UNTSO med svenskt deltagande, med veteraner. Hotbilden är höjd genom kriget i Gaza och artilleribeskjutning pågår vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Det har hettat till och konflikten eskalerar. Vi bidrar i begränsad omfattning. Skulle frågan komma från regeringen kommer vi att se mer på hotbilden.

Vad gör Must för veteraner som är ute på missioner eller insatser med anhöriga som undrar hur det går?

Ett av de uppdrag vi har är att se på säkerheten för personal på insatser.  Om vi tittar på insatser i konfliktområden som innebär en viss risknivå, vi har tidigare haft en större hotbild i Afghanistan och Irak. Där har vi också arbetat mer med säkerheten, säger Thomas Nilsson.

Text och foto: Per Lunqe

Dela på facebook
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

Nyhet

Försvarsmaktens pågående internationella insatser

Sverige och Försvarsmakten har sedan 1956 haft en tradition av att delta i truppinsatser för fredsbevarande ändamål världen över. Försvarsmakten har bland annat deltagit i truppinsatser på Cypern, i Bosnien,

Nyhet

Ukrainska veteranen Alexander tackar Gula Bandet

Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina fortsätter sitt viktiga arbete med att stödja fält- och regionsjukhusen i östra Ukraina och i staden Ternopil. Jennie Elfström från Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina berättar om deras pågående arbete med

Nyhet, Utlandsinsats

Natos betydelse för Försvarsmaktens internationella engagemang – ett nordiskt perspektiv

Efter nästan två år har nu den svenska Natoansökan godkänts och Sverige är fullständiga medlemmar i Nato. Medlemskapet kommer påverka Sverige och den svenska Försvarsmakten på olika sätt, ett område

DU ÄR INTE ENSAM!

Kamratstödet finns här för dig

Gula bandet

Gör skillnad för Sveriges utlandsveteraner. Ditt bidrag gör det möjligt att erbjuda kamratstöd och annan ekonomisk hjälp.

Upptäck våra föreningar

Vi har ett 30-tal anslutna föreningar utspridda i hela landet som arrangerar regelbundna träffar.

Medlemstidningen

Fyra gånger per år kommer medlemstidningen Svensk Veteran fullmatad med intressant läsning för våra medlemmar.