Isak Karlsson, polis
Ålder: 42 år
Mission: UNVMC Colombia 2023-2024
Efter 50 år av inbördeskrig i Colombia enades regeringen och FARC-gerillan om ett fredsavtal 2016. FN-missionen UNVMC övervakar och verifierar fredsavtalets villkor och åtagande för såväl staten som före detta FARC.
Vi ringer polisen Isak Karlsson, som utsänd av NOA tjänstgör i missionen, när han är hemma på leave. Det tog honom 32 timmar att ta sig från Tumaco till Övertorneå där han har sina föräldrar, han tar ut en del av sina 30 semesterdagar. Kontrasten är stor, inte bara klimatet utan han lever ett helt annat liv i Colombia.
Trafiken i Tumaco och omgivningar är förstås en utmaning, mopeder överallt och förarna struntar i trafikregler. Den rytmen kom Isak in i ett par månader efter hans missionsstart i slutet av november förra året.
Isak ingår i en obeväpnad grupp som i FN-västar åker runt till FARC-läger och kollar att fredsavtalet håller, de är observatörer. De flesta före detta FARC-medlemmar har lagt ner sina vapen, men inte alla och det finns konflikter, hot, i värsta fall mordförsök och mord.
Isaks grupp besöker byar och läger där före detta FARC-medlemmar bor. De hör sig för om vad som hänt.
Pratar du spanska? – Vi har inga tolkar. Jag försöker prata och klarar dagliga samtal bra, säger Isak.
Det som varit tuffast för honom är att professionellt använda språket. Men det är, som Isak säger, på uppåtgående. Isak har varit polis i Stockholm sedan 2008, tjänstgjort som gruppchef i yttre tjänst med ingripanden och han är van vid tuffa tag. Nu, i Colombia är det andra förutsättningar, Isak, hans chef och sex kollegor ska se till människorna runt omkring Tumaco lever ett tryggt liv.
En vanlig dag på jobbet börjar 08:30 med genomgång av dagens patruller. Besöken som kommer har förberetts dagarna innan, det är mycket byråkrati.
– Jag hade väntat mig att det skulle vara lite mer fritt arbete. Här förbereds allt minutiöst och arbetsbelastningen har varit väldigt hög under mina första fyra månader.
Isak brukar börja samtalen med att hans spanska är bristfällig och det är avväpnande. En halvblond polis, huvudet högre än alla andra går på defensiven och det brukar vara en bra start.
Poliserna i gruppen åker i väg från kontoret i Tumaco på morgonen. De har några mils körning och kommer fram till byn eller lägret. De pratar med före detta gerillamedlemmar som lagt ner sina vapen. De antecknar, åker tillbaka och rapporterar.
Kan det vara farligt?
– I Tumaco med omnejd finns flera aktiva beväpnade grupperingar och gerillor så det är ett komplicerat säkerhetsläge. Under 2023 mördades fler än 15 000 människor i Colombia så vi kan såklart vara på fel plats vid fel tillfälle. Det kan bli skjutningar och kidnappningar, men risken för oss bedömer jag som relativt liten, säger Isak.
Arbetsdagarnas längd varierar och det är händelsestyrt och inte sällan slutar Isak och hans grupp efter klockan 19 på kvällarna.
Isak har skrivit på för ett år. Han tar nu igen sig i ett kyligt Norrbotten och när den här texten går i tryck är han tillbaka i Tumaco för att bidra till ett tryggare liv i ett land där hundratusentals människor dödats i våld mellan vänstergerillor och militär eller högermiliser.
Kommer du att söka dig till en ny mission när du är klar i Colombia? – Jag kommer att söka fler missioner, ja!
Text: Per Lunqe. Bilder: UNVMC
https://colombia.unmissions.org/