Historia

SVF 40 år

Sveriges Veteranförbund har i 40 år stöttat veteraner före, under och efter insats.
Sveriges Veteranförbund har i 40 år stöttat veteraner före, under och efter insats.

Sveriges Veteranförbund firar 40 år – Från idé till rikstäckande organisation

En berättelse om en förening som startade med en idé och blev en av Sveriges viktigaste röster för landets utlandsveteraner

”Vi ville skapa en plats där veteraner kunde samlas, dela erfarenheter och stötta varandra. Fyra decennier senare är Sveriges Veteranförbund en rikstäckande organisation med 6000 medlemmar.”

Det började som en idé. En grupp veteraner, med Janne Runesson och Rolle Eskilsson i spetsen, insåg efter sin insats i Libanon 1982 att det saknades en samlingsplats för svenska veteraner. De såg behovet av en organisation där de som tjänstgjort i internationella insatser kunde hitta stöd, kamratskap och information. De tog initiativet och startade Kamratföreningen Bataljonen.

Från Bataljonsbladet till Svensk Veteran

Året efter, 1983, lanserades tidningen Bataljonsbladet – en 16-sidig publikation i 500 exemplar, skapad för att hålla veteraner informerade och sammanlänkade. Med åren utvecklades tidningen och bytte namn till Fredsbaskern, och senare, 2019, till Svensk Veteran, för att spegla förbundets bredare inriktning.

Den första interimsstyrelsen och föreningens etablering

Den 25 februari 1983 valdes den första interimsstyrelsen:

  • Ordförande: Ronald Eskilsson, Värnamo
  • Vice ordförande: Bo Lindqvist, Värnamo
  • Sekreterare: Jan Runesson, Gislaved
  • Vice sekreterare: Kurt Andersson, Värnamo
  • Kassör: Douglas Gustavsson, Värnamo
  • Vice kassör: Lars-Åke Strand, Hillerstorp
  • Revisorer: Ove Andersson, Ljungby & Hans Henriksson, Anderstorp
  • Revisorsuppleant: Gösta Hjelmquist, Värnamo

Den 26–27 oktober 1985 hölls det första årsmötet vid I15 i Borås. Vid detta möte tog föreningen form och blev den rikstäckande organisation som grundarna drömt om.

Kamratskap, minnesmonument och inflytande

En viktig del av föreningens arbete har varit att skapa samlingsplatser och monument för att hedra veteraner. Redan 1979/80 motionerades det om en minnesplats för svensk personal som omkommit i FN-tjänst. Beslutet drog ut på tiden, men genom påtryckningar från dåvarande ordföranden Walter Meijer och ett slutligt stöd från försvarsminister Anders Björck, invigdes FN-minnesmonumentet vid Djurgårdskanalen i Stockholm den 24 oktober 1995.

Från lokaler i Värnamo till huvudkontor i Stockholm

När föreningen växte blev det nödvändigt att organisera sig bättre. Föreningens första administrativa lokaler låg vid Värnamo järnvägsstation, men 1989 flyttade kansliet till Ture Sällbergsgatan i Värnamo. Därefter följde flyttar till Jönköping (1997), Örebro (2012) och slutligen Stockholm (2019), där förbundets huvudkontor nu finns. 2012 anställde förbundet sin första heltidsanställda personal, Anders Ramnerup, som generalsekreterare.

Från ”Kamratföreningen Bataljonen” till Sveriges Veteranförbund

År 2002 antogs namnet Fredsbaskrarna Sverige, men vid förbundsstämman 2013 beslutades att namnet skulle ändras till Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, 2019 togs namnet ”Fredsbaskrarna” för att tydligare inkludera alla svenska veteraner som varit utsända i rikets tjänst både civila och militära oavsett tjänstgöringsområde.

40 år av sammanhållning och utveckling

I dag är Sveriges Veteranförbund en etablerad röst för svenska veteraner. Genom politiskt arbete, kamratstöd, lokalföreningar, sektioner, tidningen Svensk Veteran, och nationella samlingsplatser fortsätter förbundet att stärka veteraners rättigheter och synlighet i samhället.

SVF:s mål har sedan starten varit att bevara och utveckla den kamratskap som har grundats under internationella insatser. Idag är gräsrötterna starka och är organiserade i 27 föreningar indelade efter län och med ett 50-tal träffplatser i landets alla städer. I princip varje dag finns det ett veteranarrangemang av våra föreningar någonstans i Sverige.

2023 startade konceptet att starta upp intressesektioner i förbundet, med målet att skapa ett alternativ för mer engagerande och inkluderande verksamhet för medlemmarna. Genom sektionerna får medlemmarna möjlighet att samlas kring specifika intressen, utbyta kunskaper och erfarenheter samt driva projekt och event inom sina respektive områden.

Kamratstödet har hela tiden funnits med som en grund i förbundets verksamhet och är idag en etablerad hjälplinje där man alltid kan nå en annan veteran om man behöver stöd.

”Vi startade med en idé – nu är vi en kraft att räkna med.”

Med stolthet firar vi 40 år av engagemang, kamratskap och påverkan. Stort grattis till alla medlemmar, utlandsveteraner och tack för de insatser som gjorts för förbundet och för världens trygghet!

Dela på facebook
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

DU ÄR INTE ENSAM!

Kamratstödet finns här för dig

Gula bandet

Gör skillnad för Sveriges utlandsveteraner. Ditt bidrag gör det möjligt att erbjuda kamratstöd och annan ekonomisk hjälp.

Upptäck våra föreningar

Vi har ett 30-tal anslutna föreningar utspridda i hela landet som arrangerar regelbundna träffar.

Medlemstidningen

Fyra gånger per år kommer medlemstidningen Svensk Veteran fullmatad med intressant läsning för våra medlemmar.