Intervju, Nyhet

UKRAINAS UTMANINGAR

Ukrainska veteraners förmåga att återintegrera i sina lokalsamhällen och leva ett civilt liv är inte bara en efterkrigsfråga utan en dagsaktuell angelägenhet. Foto: FBA
Ukrainska veteraners förmåga att återintegrera i sina lokalsamhällen och leva ett civilt liv är inte bara en efterkrigsfråga utan en dagsaktuell angelägenhet. Foto: FBA

Ukrainas veteranpolitik står inför enorma utmaningar, då antalet personer som omfattas av lagstiftningen förväntas öka dramatiskt efter krigets slut. Idag uppskattas över 1,2 miljoner människor ha veteranstatus enligt ukrainsk lag, vilket omfattar deltagare i det rysk-ukrainska kriget. Enligt prognoser från Veteranministeriet kan siffran stiga till så mycket som fem miljoner. Detta inkluderar militär personal, minröjare, underrättelsetjänstemän, civila med funktionsnedsättningar samt anhöriga till både veteraner och fallna soldater.

Efter Rysslands fullskaliga invasion visar Ukraina en imponerande motståndskraft och en stark vilja att bygga en bättre framtid. Johanna Gårdmark, chef för FBA:s nya Ukraina-enhet, betonar vikten av fortsatt stöd från EU och Sverige för att uppnå långsiktig fred och säkerhet i Ukraina. FBA, som har en långvarig närvaro i landet, har etablerat sig som en central samarbetspartner på lokal, regional och nationell nivå.

Tusentals civila har förlorat sina liv och miljontals människor är på flykt som en följd av Rysslands olagliga invasionskrig.

Trots dessa tragedier fortsätter Ukraina sitt reformarbete mot EU-medlemskap, med fokus på att stärka samhällsinstitutioner och säkerställa en hållbar framtid.
– Ukraina står inför enorma behov, men livet fortsätter även under krigsförhållanden. Planerna för framtiden kan inte läggas på is, säger Johanna.

Sida, Svenska Institutet och FBA har fått regeringens uppdrag att genomföra Sveriges strategi för återuppbyggnad och reform i Ukraina 2023–2027. Målet är att stärka landets motståndskraft och sociala sammanhållning, med särskilt fokus på säkerhet, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
– Det ukrainska ägarskapet är avgörande för att insatserna ska vara anpassade till landets behov. Att inkludera olika gruppers perspektiv och motverka sociala slitningar är en viktig del av arbetet för att motverka destabiliseringsförsök, förklarar Johanna.

FBA bidrar med expertis inom dialog, medling och säkerhet genom nära samarbete med både statliga och civila aktörer i de befriade områdena. Myndigheten förstärker samtidigt sin närvaro i Ukraina för att möta behoven bättre och bidra till långsiktig fred och stabilitet.
– Vi måste stå enade i vårt stöd till Ukraina, inte bara för landets skull, utan också för att värna en internationell världsordning baserad på rättsstatens principer, avslutar Johanna.

 

https://fba.se/press/nyhetsarkiv/2023/fbas-uppdrag-i-bistandsstrategin-for-ukraina/

Dela på facebook
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

Nyhet

Gula Bandet Piké

Nu finns Gula Bandets piké för beställning. Du beställer genom att fylla i formuläret här… Pikén är blå med Gula Bandet med text Stöttar dem som stöttat andra Du betalar

Intervju, Nyhet, Reportage

Veteranföretag blomstrar i krigets Ukraina

Veteranföretag blomstrar i krigets Ukraina Vad ska en ukrainsk veteran som förlorat armar eller ben under kriget göra? Några väljer att starta eget och får hjälp i den processen av

Evenemang, Nyhet

Aktiviteter som vi planerar i sommar

Verksamhetsplan 2025   Mars: 6/3 Årsmöte Kl18:00 Plats: Old Oak Sollefteå April: 3/4 Kamrat kväll. 4/4 Nato dagen. 26/-27/4 Veteran Kryssningen till Åland Maj: 1/5 Kamrat Kväll. 9-10/5 Regions träff

DU ÄR INTE ENSAM!

Kamratstödet finns här för dig

Gula bandet

Gör skillnad för Sveriges utlandsveteraner. Ditt bidrag gör det möjligt att erbjuda kamratstöd och annan ekonomisk hjälp.

Upptäck våra föreningar

Vi har ett 30-tal anslutna föreningar utspridda i hela landet som arrangerar regelbundna träffar.

Medlemstidningen

Fyra gånger per år kommer medlemstidningen Svensk Veteran fullmatad med intressant läsning för våra medlemmar.