Reportage, Intervju, Utlandsinsats

Utlandsveteranerna är en värdefull resurs

Överstelöjtnant Joakim Karlquist utanför Veterancentrums lokaler på Karlbergs slott, redo för nästa uppdrag som ställföreträdande regementschef på I 21 i Sollefteå. Foto: Hanna Ljungman.
Överstelöjtnant Joakim Karlquist utanför Veterancentrums lokaler på Karlbergs slott, redo för nästa uppdrag som ställföreträdande regementschef på I 21 i Sollefteå. Foto: Hanna Ljungman.

Efter en intensiv tid som tillförordnad chef för Veterancentrum är det dags för överstelöjtnant Joakim Karlquist att packa fältväskan och styra mot nya äventyr i Sollefteå. Hans nästa uppdrag? Ställföreträdande regementschef på I 21 – en roll med nya utmaningar men också nya möjligheter att fortsätta arbeta med frågor som ligger honom varmt om hjärtat.

– Det bästa har varit att möta veteraner och dela erfarenheter. De är en ovärderlig resurs för Sveriges försvarsförmåga, och jag ser fram emot att fortsätta arbeta med dessa frågor i min nya roll, säger han med entusiasm.

Från ökensand till slottssalar

För bara ett år sedan bytte Karlquist ökensanden i Somalia mot Karlbergs slott. Med en lång och gedigen erfarenhet av internationella insatser har han varit med om det mesta – från pansarskytteplutonchef på Bosnienuppdraget BA01 till rådgivare och kontingentschef i Afghanistan. Han har även haft en nyckelroll i Mogadishu, Somalia, som ställföreträdande chef för EU-styrkan EUTM-S, där han arbetade med att stärka de somaliska säkerhetsstyrkorna i kampen mot al-Shabaab.

– Mina insatser har varit min ryggrad i arbetet med att stärka stödet för utlandsveteraner, konstaterar han.

Veterancentrum – ett arbete som gör skillnad

Under Karlquists tid som chef har Försvarsmaktens Veterancentrum tagit stora kliv framåt. Bland annat har de implementerat handlingsplaner för veteranstrategin och jobbat aktivt med att förtydliga begreppet ”veteran” inom Försvarsmakten.

– Vi vet nu bättre hur vi ska hantera de frågor som ligger under vårt ansvar. En viktig del är att få fler utlandsveteraner att engagera sig, och ett enkelt sätt att göra det är att skapa ett konto på Mitt Försvarsmakten via Försvarsmaktens hemsida. Det ger oss en direkt dialog med veteranerna, och vi hoppas att ännu fler ansluter sig, säger han uppmanande.

Sverige står dessutom inför en ny era med Nato-medlemskapet, vilket öppnar dörren för fler utlandsinsatser.

– Det innebär att vi måste bibehålla och utveckla kompetensen inom Försvarsmakten och våra samarbetsorganisationer. Vi behöver vara redo att växla upp när läget kräver, menar Karlquist.

Stöd till Ukraina och Nato-insatser

Under Karlquists ledning har Veterancentrum också funnit fungerande former för att stödja de svenska soldaterna på Nato-insatser.

– Vi samlar kontinuerligt in underlag för att förstå hur dessa insatser påverkar våra veteraner och hur vi bäst kan stödja dem. Samtidigt utvecklar vi det nordiska samarbetet, vilket fungerar riktigt bra, säger han nöjt.

Ett annat viktigt fokusområde har varit det påbörjade arbetet med skadade och sårade veteraner, där samarbetet med organisationer som Veteranförbundet, Soldathemsförbundet, Invidzonen och Idrottsveteranerna är ovärderligt.

– Det har varit fantastiskt att få arbeta tillsammans med våra folkrörelser och träffa så många engagerade människor. Veterandagen, ÖS och FN-dagen har varit fina minnen, säger Karlquist med värme.

Veterandagen – Stockholm eller Sollefteå?

Med sitt nya uppdrag på I 21 i Sollefteå står Karlqvist nu inför ett litet dilemma: var ska han fira nästa Veterandag?

– Jag vet faktiskt inte om det blir Sollefteå eller Stockholm. Vi får se, säger han med ett skratt.

Oavsett var han befinner sig kommer en sak att vara säker – Joakim Karlquist kommer fortsätta arbeta för att utlandsveteranerna får den uppmärksamhet och det stöd de förtjänar. För som han själv säger:

– Veteranerna är en ovärderlig resurs!

 

Dela på facebook
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

Intervju, Nyhet, Reportage

Veteranföretag blomstrar i krigets Ukraina

Veteranföretag blomstrar i krigets Ukraina Vad ska en ukrainsk veteran som förlorat armar eller ben under kriget göra? Några väljer att starta eget och får hjälp i den processen av

Reportage

Veteranerna Kronobergs möte med Kongos Dr. Mukwege

Veteranerna Kronoberg och MSSS möter Nobelpristagaren Dr. Denis Mukwege: Ett steg närmare projektet ”Rädda en flicka” Ett unikt möte mellan Veteranerna Kronoberg, Multinational Senior Service Society (MSSS) och Nobelpristagaren Dr.

Intervju, Nyhet

Veteranägt bolag utvecklar teknik för hållbart skytte

Flexotrap är ett svenskt bolag som ägs av svenska utlandsveteraner. Tekniken de utvecklat är modulbaserad, kan användas ner till 40 minusgrader och gör det möjligt att enkelt förhindra att projektilfragment

DU ÄR INTE ENSAM!

Kamratstödet finns här för dig

Gula bandet

Gör skillnad för Sveriges utlandsveteraner. Ditt bidrag gör det möjligt att erbjuda kamratstöd och annan ekonomisk hjälp.

Upptäck våra föreningar

Vi har ett 30-tal anslutna föreningar utspridda i hela landet som arrangerar regelbundna träffar.

Medlemstidningen

Fyra gånger per år kommer medlemstidningen Svensk Veteran fullmatad med intressant läsning för våra medlemmar.